Nechcú dopustiť, aby sa Iljušin presťahoval spod Dukly do Košíc

17.01.2004 Celý región

Transparent s nápisom Zachráňme Iljušina inštalovali 13. januára v blízkosti sovietskeho bojového lietadla IL 10 v katastri obce Nižný Komárnik mladí aktivis...
Transparent s nápisom Zachráňme Iljušina inštalovali 13. januára v blízkosti sovietskeho bojového lietadla IL 10 v katastri obce Nižný Komárnik mladí aktivisti Občianskeho združenia (OZ) Chránime kraj pod Duklou so sídlom vo Svidníku.

K ich iniciatíve, ktorej zmyslom je zabrániť previezť tento jedinečný exponát z bojov v Karpatsko-duklianskej operácii počas druhej svetovej vojny sa pridali miestni členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.
Vzácne lietadlo IL 10, zvané aj Šturmovik, je v katastri Nižného Komárnika umiestnené už štyridsať rokov a je súčasťou vojenského múzea v prírode. O prevoz lietadla sa snažia zástupcovia Slovenského technického múzea v Košiciach, ktorí ho chcú zreštaurovať a na určitú dobu ho ponechať v novovznikajúcom Múzeu letectva v Košiciach.
Celú protestnú kampaň iniciovalo pred pár dňami spomínané OZ. Jeho predseda, poslanec Prešovského samosprávneho kraja Milan Cocuľa povedal, že vyšli s iniciatívou aj preto, lebo tohto roku uplynie 60 rokov od bojov v Dukelskom priesmyku. Cocuľu mrzí to, že podľa jemu dostupných informácií, nad takýmito aktivitami drží záštitu prezident SR Rudolf Schuster. Práve prezident si však získal veľmi pozitívne sympatie obyvateľov regiónu pod Duklou pri prvej akcii OZ v roku 2003 - protestoch proti tomu, že mesto Svidník nemalo byť sídlom nového obvodného úradu.
Iniciátori protestu Zachráňme Iljušina nepoznajú prípad v histórii múzejníctva, aby niekto \"nedobrovoľne prepožičiaval exponát na dlhšiu dobu\" za cenu reštaurovania. Vyzývajú preto radšej vyčlenené finančné prostriedky použiť na reštaurovanie lietadla na mieste, kde je v súčasnosti.

(jj)
 

Vyberte región

mark